Leuven, mijn nieuwe tweede thuis in wording

Eind september is het zover, dan ga ik mijn intrek nemen op een nieuw omkaderd kot in Leuven. Een spannend vooruitzicht is het zeker. Ondanks mijn vijf jaar ervaring op kot in Gent zal het helemaal anders worden. Zo is Leuven een stukje verder dan Gent voor mij. Ik zal op vrijdag met de trein naar huis gaan met mijn elektrische rolstoel. Mijn medestudenten zullen daarnaast voor mij meekoken, aangezien mijn ouders me niet meer voor iedere dag eten zullen meegeven. Het kot zelf zal ook aanpassing vragen. In Gent had ik mijn eigen studio; in Leuven kom ik terecht op een gang met 13 anderen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Zo zal ik meer contact hebben met iedereen en makkelijker hulp vinden als ik het nodig heb. Een kleinere kamer is een minpunt. Maar goed, daarover later meer eenmaal ik terug op kot zit. Nu wil ik het hebben over waarom ik opnieuw ben beginnen studeren. Wat heb ik allemaal het laatste jaar eigenlijk moeten doen om dit weer mogelijk te maken?

Het begon allemaal eind november in 2020. Ik zat toen al 3 maanden allerhande dingen te verzinnen om me thuis nuttig bezig te houden. Volgen van online cursussen, programmeren, gamen en schrijven aan mijn boek, ik deed het allemaal. Ik dacht dat ik op deze manier mezelf maandenlang kon blijven motiveren. Maar dit was voordat ik het verdict te horen kreeg van mijn PVB waarop ik al een jaar zat te wachten. Zonder dit kan ik onmogelijk beginnen zoeken naar een eigen woonst met assistentie. Helaas luidde het: prioriteit 2. Ik moest dus nog minstens 3 tot 5 jaar wachten op dat budget dat aan mij was toegewezen. Alleen wonen en op mijn eigen voeten staan ging nog niet voor meteen zijn, daar kwam het op neer.

Mijn nieuwe plan

De motivatie om me thuis nuttig bezig te houden viel door dat nieuws in november volledig weg. Ik speelde veel games doorheen die maand. Programmeren & bijleren belandde op de achtergrond. Ik had plots geen doel meer, iets wat ik nog maar weinig had meegemaakt. Naarmate de maand vorderde begonnen er vele gedachten te spelen. Ik begon ook tussen het gamen door te zoeken naar allerhande dingen. Alleen wonen zonder budget? Ik kon het op kot, dus waarom nu ook niet? En op een avond kwam ik vrij onverwachts terecht op de site van de KU Leuven. Hier las ik over het schakelprogramma voor de master in de Toegepaste Informatica. Terwijl ik er nog meer info over opzocht, voelde ik dat de kriebel om terug te studeren wakker werd geschud.

Het idee lag een week lang in mijn hoofd te spelen, alvorens ik de knoop doorhakte. Ik ging het doen. De eerste die ik op de hoogte bracht van mijn nieuwe plan waren mijn ouders. Ze waren snel akkoord. Ze wisten namelijk dat ik het in mij had om een master te behalen. En dus stuurde ik begin december al een eerste mailtje naar de KU Leuven. Hierop kreeg ik snel antwoord. Samengevat kwam het erop neer dat deze studie was voor studenten was gekomen die na een bachelor in de Toegepaste Informatica een stap verder wilden gaan. Ideaal dus voor mij, dacht ik. Mits extra inspanning voor wiskunde zou ik deze studierichting mogen aanvangen na een verplicht bekwaamheidsonderzoek. Mijn beperking mocht ook geen probleem vormen, gezien mijn onderscheiding op de Hogeschool.

Ik zette na dit mailtje zo snel mogelijk de zoektocht naar een nieuw kot op gang. Daarvoor nam ik contact op met de Dienst voor Omkaderd wonen van de KU Leuven. Een onlinegesprek met de adviseur Omkaderd wonen en de Dienst Studeren met een Functiebeperking volgde in Februari. Op dat gesprek kreeg ik veel informatie en werden bijna al mijn vragen die ik toen had beantwoord. Er werd zelfs gevraagd of ik het zag zitten om al een vak op te nemen van het schakelprogramma. Ze konden dit namelijk regelen, ondanks het feit dat ik nog dat bekwaamheidsonderzoek moest doen in de zomer. Ik, die dat volledig zag zitten, ging akkoord. Nog geen week later was ik ingeschreven aan de KU Leuven.

Begin van iets nieuws

Het was nog maar eind februari toen ik terug begon met studeren, van thuis uit. Ik had ook vroeger dan verwacht nieuwe doelen: slagen in dat ene vak (iets wat me in juni is gelukt), opfrissen/studeren van wiskunde en leren werken met LaTex, handig voor wiskundige formules. En terwijl ik terug volop bezig was met studeren, bracht ik alles in orde voor de aanvraag van een nieuw kot. Dit verliep probleemloos en begin juni ontving ik het contract van het kot dat toegewezen was aan mij. Mijn eerste reactie bij het zien van “Romero II” op het contract was erg blij. Waarom? Ik had vier opties van koten aangekruist en Romero II, de optie die voor mij was uitgepikt door de adviseur, is toevallig het kot waar een goeie vriendin van mij al jaren verblijft. We worden als het ware overburen van elkaar, op dezelfde gang.

In de eerste week van september tot slot moest ik de verplichte bekwaamheidsonderzoek van wiskunde doen. Hiervoor moest ik een voormiddag naar Leuven. Gebracht door mijn moeder, ging ik de test maken met behulp van mijn laptop. De resultaten wist ik dezelfde dag nog. Daaruit bleek dat ik nog een extra wiskundecursus moest volgen die doorging van 6 tot 10 september, iets wat normaal on-campus gebeurde. Ik heb gelukkig de cursus van thuis uit mogen doen. Daarvoor moest ik wel kunnen aantonen dat ik er voldoende tijd in stak. Dit was geen probleem voor mij. Ik deed het met een overzicht van welke hoofdstukken ik doornam en hoe deze verliepen. Op 11 september kreeg ik tenslotte een mail dat ik de cursus succesvol had gevolgd en me mocht inschrijven.

Nu ben ik officieel ingeschreven voor het schakelprogramma voor de master in de Toegepaste Informatica. Ik kijk erg uit naar het begin van het nieuwe academiejaar in Leuven, mijn nieuwe tweede thuis in wording. Mijn nieuw kot ga ik op 18 september inrichten. En dan begin ik op 27 september vol energie en goede moed aan dit nieuwe traject. Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat er allemaal mijn pad zal kruisen in de komende periode in Leuven… We shall see, and we also will enjoy it (probably)!

4 thoughts on “Leuven, mijn nieuwe tweede thuis in wording

  1. Super Jonas ik ga je zeker volgen. En zoals afgesproken zullen we zeker eens af komen naar Leuven met tante Yvette en mit. Goe gedaan

  2. Patrick De Vreese 17 september 2021 — 20:16

    Maak er maar iets moois van grtjs nonkel P

  3. Super dat je dit gaat doen Jonas. Wat ik me afvroeg heb je niet overwogen om te gaan werken. Met jou bachelor diploma zou je makkelijk werk vinden denk ik.

    1. Verplaatsing is voor mij het moeilijkste, en thuis zie ik het niet zitten om op mijn slaapkamer ook nog eens te moeten werken. Ik ken ook iemand die met een gelijkaardig diploma al 2 jaar aan het solliciteren is, maar omwille van zijn rolstoel nergens nog is mogen beginnen. En tijdens mijn sollicitatie voor mijn stage heb ik iets gelijkaardigs ondervonden; pas na 12 sollicitatiebrieven werd ik toegelaten bij een stagebedrijf, terwijl mijn medestudenten al na 1 of 2 brieven een stageplaats hadden bemachtigd.
      Gaan werken heb ik dus wel al overwogen, maar momenteel zie ik het nog niet zitten en wegen de nadelige effecten nog zwaarder dan de positieve, want fulltime lukt moeilijk.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close