Wie ben ik

Hallo, ik ben Jonas Baert, geboren op 26 november 1996, en ik ben een student met een fysieke beperking die aan de KU Leuven studeert. Daarnaast schrijf ik al sinds mijn elfde verhalen. ‘Het meisje dat haar vijand omarmt’ is mijn allereerste verhaal dat ik heb uitgebracht in eigen beheer in augustus 2017.

Op tocht met U/Turn op Tenerife
Op tocht met Project U/Turn op Tenerife

Mijn fysieke beperking, genaamd Arthrogryposis Multiplex Cogenita samen met een vorm van Cerebrale Parese, meer bepaald dystonie, uit zich op verscheidene vlakken naar de buitenwereld. Zo praat ik langzamer en moeten mensen meer moeite doen om me te verstaan (wat vaak zorgt dat ik word onderschat), staan bepaalde gewrichten in mijn armen en benen scheef, kan ik maar korte afstanden stappen op mijn smalle onderbenen en heb ik regelmatig ongecontroleerde bewegingen. Ik maak voor langere afstanden gebruik van een elektrische rolstoel en voor te eten gebruik van een eetapparaat – al kan ik tegenwoordig steeds gemakkelijker eten met een gewoon vork of lepel.

Op dit moment studeer ik aan de KU Leuven, dit om een master in de Toegepaste Informatica te behalen. Het is een logische vervolgstudie, want ik heb al een bachelordiploma in de Toegepaste Informatica behaald met onderscheiding en afgelopen jaar gaan werken was geen optie voor mij. Eerst wil ik namelijk volledig op mijn eigen voeten kunnen staan en alleen gaan wonen. Maar daarvoor heb ik een PVB nodig, iets waarvoor ik nog minstens 3 jaar moet wachten; ik sta sinds 10 januari 2020 op de wachtlijst in prioriteitengroep 2. Verder studeren en op een omkaderd kot gaan is daarom momenteel mijn enige mogelijkheid naar een hogere vorm van zelfstandigheid en vrijheid.

Programmeren op mijn gigantisch computerscherm
Programmeren op mijn gigantisch computerscherm

Deze blog zal gaan over mezelf, over mijn voortgang tijdens mijn vervolgstudie in Leuven alsook over de dingen die ik daar tegenkom. Daarnaast wil ik ook schrijven over bepaalde ideeën die ik heb, over mijn gedachtegang omtrent de huidige maatschappij, toegankelijkheid, vooroordelen,… en over de problemen die vrijwel iedere personen met een beperking wel eens tegenkomt. Het zal dus een mix worden van veel zaken, althans dat is toch de bedoeling. Veel zal echter afhangen van hoeveel tijd ik heb om aan deze blog te werken; ik schrijf nu ook nog aan een nieuw verhaal, doe regelmatig aan thuisfitness en de studie die op me afkomt is niet min. Bovendien heb ik nog andere hobby’s en engageer ik me voor allerlei organisaties. Kortom, ik ben voortdurend bezig met van alles. Stil blijven staan of opgeven zijn woorden die nu eenmaal niet in mijn woordenboek staan.

1 thought on “Wie ben ik

  1. Johan Van Hecke 6 september 2021 — 20:03

    Dag Jonas, fijn initiatief! Hopelijk vinden veel mensen de weg naar jouw blog en inspireert jouw levenslust veel jonge (en minder jonge) mensen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close